miercuri, 2 aprilie 2008

Prima generatie Bologna

Anii nostri bolognezi de facultate

De ce 3 ani? De ce tocmai acum? Cand am intrat la facultate ne bucuram ca terminam repede facultatea, acum parca lucrurile nu mai stau chiar asa... s-au legat prietenii in 3 ani de zile , iar licenta care “bate la usa” ne ingrozeste. Stai acum si te gandesti: ce bine era daca mai aveam un an de “huzureala”! Astea erau ideile si intrebarile pe care le aveai prin decembrie – ianuarie, acum lucrurile stau altfel: CE VOI FACE DUPA CE TERMIN FACULTATEA?
Nu stii cum sa raspunzi…nu stii ce sa raspunzi.. si te gandesti ca mai termina odata cu tine si o alta promotie, lucru deloc de neglijat. Citesti pe internet si te ingrozesti cand vezi ce spun unii specialistii : “Este foarte posibil ca oferta salarială pentru entry level să fie mai scăzută decât în anii trecuţi, pentru că piaţa din care companiile vor putea să aleagă va fi mult mai mare”, spune Andreea Lupan, general manager al Barnett McCall General Recruitment SRL. “Probabil vor fi mai mulţi tineri care vor pleca în afară, sub motivul că în ţară nu-şi pot găsi ceva rezonabil, dar se vor întoarce după ce apele se vor fi liniştit”, adaugă Andreea Lupan.
Inchizi repede pagina de internet si te gandesti...lasa sa o scot eu la capat cu licenta, spui incercand sa te calmezi, si te mai imbarbatezi spunand....o sa vad eu ce am sa fac dupa ce termin.
Intr-o zi te gandesti “sa mai dai” si pe la un seminar si “tragi cu urechea” la ce spun colegii din “bisericuta” pe care nu ai suportat-o de la inceputul facultatii. Ramai ingrozit, se zvoneste ca masterul pentru cei din generatia Bologna este diferit, vor fi cursuri si seminarii in fiecare zi de luni pana vineri in intervalul 16.00 – 20.00. Speri ca este un simplu zvon, insa nu are cum sa nu te nelinisteasca. Insa, toate au si o parte buna, daca vor fi cursuri in fiecare zi... le poti spune parintilor ca nici nu ai timp sa lucrezi si in plus, acum sunt prea multi absolventi pe piata, asa ca e mai bine sa mai astepti doi ani.... de fapt in acesti doi “cauti” un loc bun de munca, doar n-ai facut o facultate ca sa muncesti pe cativa lei si patronii sa te exploateze.

Vine si o explicatie de ce a aparut generatia Bologna …
Potrivit mai multor experţi, există cauze universitare şi cauze politice privitor la apariţia sistemului nou de învăţămînt. Una dintre cauzele universitare aceştia menţionează: nostalgia universităţilor europene care în antichitate aveau o mobilitate clasică, oricine putea schimba universitatea fără nicio problemă. Există o multitudine de programe internaţionale, dar pentru a face studiile peste hotare este nevoie de un echivalent al studiilor sau diplomelor din ţara respectivă. Consideraţiile majore ar fi, totuşi, cele politice. Mobilitatea studenţilor în cadrul Uniunii Europene este redusă. În această ordine de idei, pentru mişcarea studenţilor dintr-o ţară în alta sunt necesare surse financiare destul de mari. De asemenea, potrivit mai multor experţi în educaţie, competitivitatea Europei la nivel mondial în materie de învăţămînt universitar, a fost, în ultimii ani, în pierdere de viteză. E bine sau nu cu noul sistem, nimeni nu ştie cu exactitate. Un lucru însă e sigur, actualii studenţi au probabil cele mai mari abilităţi de a se adapta oricăror situaţii. O condiţie necesară unui viitor mai bun pentru o Europă unită şi lărgită.
Sistemul Bologna
O parte a reformei Bologna o reprezinta trecerea la noul sistem pe trei cicluri. Astfel, licenta inseamna cel putin 180 de credite (trei ani), masteratul cel putin 60 de credite (un an), iar doctoratul, trei-patru ani. Accesul intr-un ciclu superior este posibil doar dupa absolvirea ciclului inferior.
Dezavantaje: salarii mai mici, posturi mai putineCompaniile vor castiga de pe urma celor doua promotii care vor termina facultatea simultan in vara anului 2008. Locurile de munca pentru incepatori ar putea fi platite mai putin, iar patronii isi vor alege angajatii dintr-un numar aproape dublu de absolventi. "Este foarte posibil ca oferta salariala pentru entry level sa fie mai scazuta decat in anii trecuti, pentru ca plaja din care companiile vor putea sa aleaga va fi mult mai mare", spune Andreea Lupan, general manager al Barnett McCall General Recruitment SRL. Din punctul de vedere al celor care recruteaza, avantajati vor fi studentii care au lucrat in timpul facultatii si care muncesc intr-o companie cand termina.
Sa nu uitam si de lucrarile de licenta, profesorii coordonatori au pe putin de indrumat cate 40 de studenti, implicit nu poate sa se ocupe de toti asa cum au facut-o in anii trecuti. Cine suporta aceasta consecinta? Tot studentii …

Niciun comentariu: