marți, 25 martie 2008

Era digitala in transmisiile mediatice

Raluca Secara
Anul III , Jurnalistica, grupa III E

Tot ce ne inconjoara este digital.

CD-ul, DVD-ul a revolutionat lumea, acum ajungem sa observam sa lucram numai cu aparate digitale peste tot.
Radioul si-a facut aparitia in anii 1920 , iar primele transmisii s-au facut in banda, urmate in 1940 de modulatii in frecventa. Multitudinea de inventii si inovatii tehnologice din anii ’80 a reprezentat calea spre era digitala. Nu a fost mult si era digitala a cuprins si radioul. Digital Audio Broadcasting este un radio prin care informatia este transmisa si receptionata in format digital. Aceasta trecere spre radioul digital este egala cu trecerea de la pick-up la Cd-urile moderne pe care le ascultam fie la combina muzicala, fie la calculatorul sau laptop-ul personal.
Sistemul Digital Audio Broadcasting asigura pe langa o calitatea sunetului si transmiterea altor servicii: date, text, grafice sau chiar imagini.
Digital Audio Broadcasting a fost în asa fel gandit incat receptia se face pe mai multe purtatoare care sunt selectate de catre un procesor aflat în aparatul de receptie incat este demodulata acea purtatoare care este de calitatea cea mai buna. Existenta unor ecarturi de garda intre purtatoare asigura demodularea purtatoarei celei mai putin alterate chiar daca semnalul vine din mai multe direcţii (reflexii multiple).Programele transmise sunt identificate după nume fara a mai necesita frecventele pe care emit. Aparatele de radio Digital Audio Broadcasting au afisaj electronic pe care sunt listate datele de identificare: nume post, parametri receptiei, text de identificare a programului radio sau alte informaţii care sunt transmise de către postul de radio respectiv. Odată selectat un post de radio receptorul va ramane acordat pe această frecventa Pe langa semnalul audio pot fi transmise informatii de trafic, vreme, apeluri de urgenta, paging, informaţii financiare. Evident ca pot fi implementate si servicii de radio cu plata (Pay Radio Service) similare receptiei digitale de la satelit sau la transmisiunii TV digitale terestre.
In termeni tehnici putem vorbi despre faptul ca in cadrul conceptului de televiziune digitală trebuie decelate mai multe componente - broadcasting digital (soluţii wireless precum direct to home), solutie bazată pe IP si solutia de transmitere digitala a semnalului video prin cablu .
Mass-media din trecut nu era doar ineficientă din punct de vedere al costului dar si ineficienta in comparatie cu tehnologia, ineficienta si ca modalitate de a ajunge la un public selectiv.

Bibliografie:
Nicholas Negroponte – “Era digitala”, Editura All, 1995,
Ioan Constantin, Ion Marghescu - “Transmisiuni analogice si digitale”, Editura Tehnica , 1995

Niciun comentariu: