luni, 28 aprilie 2008

Cozonac, pasca, oua si friptura de miel... cuvintele dominante ale acestor zile

Pregatirile pentru masa pascala sunt in toi. Majoritatea gospodinelor au copt joi si joi noaptea zeci de cozonaci si de pascute. La unele case, ouale rosii sunt frumos aranjate inca de joi pe mese. Sambata iesenii vor baga la cuptor carnea de miel, pentru ca dupa Inviere sa se infrupte din ea.

Maria Molocea are 6 copii si 5 nepoti si este din Vanatori, judetul Iasi. Nu a inchis un ochi joi noaptea. Batrana are 63 de ani si a invatat de la mama si bunica ei reteta celor mai buni cozonaci si celor mai gustoase pascute. Mainile sale sunt distruse de munca, cu toate acestea fac minuni, cu ajutorul lor a copt 30 de cozonaci si 20 de pascute pentru intreaga familie. Copiii ei sunt ocupati cu serviciul si de aceea nu au avut timp sa coaca.

Maria Molocea, gospodina: "Am copt cozonaci asta noapte,joi noaptea inspre vineri pana la ora 3, de joi de la ora 12 pana la ora 3. Reteta: se cerne faina, se sparg ouale numai galbenusurile , cate kilograme de faina atatea linguri de sare mica, se pune in ou si se freaca ouale cu sare si dupa aceea se pun mirodeniile toate ce trebuie."

Ouale rosii sunt nelipsite de pe masa de Paste. Iar doamna Molocea le-a pregatit minutios tot joi noaptea , dupa ce a scos cozonacii din cuptor. Cu chipul lui Iisus sau cu motive florale, rosii, verzi, galbene sau albastre, 60 de oua erau frumos aranjate in cinci platouri decorate cu iepurasi si puisori.

Maria Molocea,gospodina: "Am vopsit vreo 60 ade oua deodata, dar trebuie sa mai vopsim. Nu prea am dormit asta-noapte, o ora asa am stat, am atipit . Am facut de Joi noaptea si ouale pentru ca in Sfanta vineri , e Vinerea Seaca si am zis sa nu mai facem chiar de toate vineri, vineri nici nu se coace. Mai avem de pregatit sarmale , bors de miel, tot ce ne trebuie."

Desi s-a apucat din timp, gospodina nu a reusit sa termine toate treburile. Cu tot pacatul, vineri am gasit-o pregatind o cioba de miel. Batrana avea un sort alb impecabil si mesteca intr-o oala de 10 litri, pregateste ciorba pentru intreaga familie. Carnea de miel a cumparat-o de miercuri de la punctul de sacrificare din Piata”Doi Baieti” si tot astazi o va pune la bait si o va impana cu usturoi si kaiser.

Maria Molocea,gospodina: "Aici facem ciorba de miel, tot pentru Pasti, friptura de miel, de toate sa fie masa imbelsugata, oua, pastrama, sunca, cas, rosii, de toate. Carnea de miel este pusa la bait, cu condimente, cu usturoi, cu foi de dafin."

Bunica e fericita pentru ca a fost ajutata in bucatarie de nepotelul ei, Andrei. Micutul are doar cinci luni si o urmareste de pe pat pe gospodina cu privirea. A inteles ca astazi bunica lui este extrem de ocupata si nu a indraznit sa planga. Asteapta nu nerabdare sa mearga dupa-amiaza la biserica.

Maria Molocea, gospodina: "Il mai pun pe pat, ma duc la mancare, ma intorc, asa au crescut toti copiii. Merd disera la Biserica, il iau si pe nepotel pentru ca parintii sunt la serviciu, mama e dupa-amiaza, tata e dimineata. Stam o ora jumatate, doua la Biserica si venim acasa. Diseara este Prohodul lui IIsus Hristos, se merge in jurul bisericii cu Aerul."

Iesenii care au tinut post vor degusta bunatatile pe care le pregatesc de cateva zile dupa Inviere, cand vor aduce acasa lumina si vor sfinti masa de Paste.

Niciun comentariu: