marți, 29 aprilie 2008

Mieii au adus castiguri uriase in buzunarele comerciantilor anul acesta

Un singur punct de sacrificare a mieilor in Iasi, in piata „Doi Baieti” din Tatarasi. Comerciantii care au adus si au sacrificat miei au fost multumiti de castigurile incasate saptamana trecuta. De joi pana sambata au taiat pe putin 30 de miei de zi.

Conform traditiei, pe masa de Paste trebuie sa existe preparate din carne de miel. De aceea, in piata "Doi Baieti" din Tatarasi a fost infiintat, duminica, 20 aprilie un punct de sacrificare a mieilor. In primele doua zile punctul de lucru a functionat ilegal. Motivul - asomatorul era defect, iar mieii au fost sacrificati traditional.

Dr. Gabriel Ciobanu - sef Serviciu Igiena Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Iasi: "In urma controalelor efectuate s-a constat ca asomatorul era defect, acum a fost pus in functiune, iar centrul de taiere temporar care este situat in Piata 2 Baieti poate sa functioneze in conditii foarte normale si conditii sigure de igiena".

Seful Directiei Piete din cadrul Primariei Municipiului Iasi a recunoscut ca aparatul de asomare era defect.

Cristian Starica -directorul Directiei Piete: "Asomatorul care era s-a defectat si am imprumutat altul pentru saptamana aceasta. Am primit un avertisment". In piata „Doi Baieti” au fost adusi peste 200 de miei din Vaslui la preturi destul de „piperate”, 18 lei kilogramul, insa cu posibilitatea de negociere.Gheorghita Alexa, comerciant: „Mai las si eu din pret, nu e batut in cuie 180.000. Las pana la 150.000, de la 180.000 ajunge la 150.000 depinde de cate kilograme ia omul, cantitatea. ”

Gelu Popa - medic veterinar: "Animalele vin transportate aici, se asista la debarcarea lor, descarcarea mieilor, se taie la comanda, deci numai isi alege clientul mielul, se sacrifica prin asomare, jupire, control antimortem il fac eu ca medic veterinar si post mortem dupa sacrificare".

Iesenii au luat cu asalt punctul de sacrificare cu cateva zile inainte de Inviere. Chiar daca preturile sunt ridicate, au certitudinea ca friptura care va ajunge pe masa de Paste va fi facuta din carne proaspata.

"E o traditie sa mananc de Pasti carne de miel. Il vad cum il taie, cum il pregateste, vreau toate maruntaiele", ne spune o clienta.
"Noi ne putem cumpara de aici pentru ca este sigur proaspat, nu e un miel care cine stie ce si cum, nu stiu daca stiti, pe vremuri se mai vindea si cate un caine in loc de miel. Deocamdata am sa venit sa fac doar un sondaj sa vedem, avem timp toata saptamana", spune un alt posibil cumparator.

Punctul de sacrificare a mieilor din piata "Doi Baieti" va fi deschis pana pe 30 aprilie intre orele 6.00 –18.00.

Niciun comentariu: