luni, 28 aprilie 2008

Este Paste si la Penitenciar

Cativa detinuti minori de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi au pictat joo icoane pe sticla la Palatul Copiilor. Tinerii au fost indrumati de doua profesoare care s-au aratat impresionate de talentul lor. Minorii isi doresc ca lucrarile lor sa fie expuse si sa poata fi admirate de toata lumea.

Cu toate ca au furat sau au talharit oameni, detinutii minori de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi au avut parte de o bucurie.

Liviu Dumitrascu, inspector principal Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi: "In cadrul activitatilor prilejuite cu ocazia Sarbatorilor de Paste un grup de 4 minori de la Penitenciarul Iasi desfasoara o activitate educativa in colaborare cu un grup de copii de la Palatul Copiilor. Lucrarile lor vizeaza pictura religioasa pe sticla , iar dupa terminare vor fi expuse in cadrul unei expozitii la Palatul Copiilor."

Imbracati in haine rupte, tatuati pe gat si pe maini, minorii constientizeaza gravitatea greselilor pe care le-au facut . Cornel are 16 ani si provine dintr-o familie dezorganizata. De trei saptamani este arestat preventiv la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Iasi pentru talharie. Cu lacrimi in ochi marturiseste ca de Paste isi doreste foarte mult sa isi revada sora care este cu 3 ani mai mica. A descoperit aceasta inclinatie spre pictura in Penitenciar. A inceput sa picteze pentru ca se plictisea.

"Reporter: -Ai mai pictat pana acum?
Cornel, detinut: - Da
Reporter: - Ce ai mai pictat?
Cornel, detinut: -Tot icoane pe sticla .
Reporter: -Si cui vrei tu sa daruiesti aceasta icoana, vrei sa intre in expozitie?
Cornel, detinut:- Sa intre in expozitie.
Reporter:- Oua ai incondeiat?
Cornel, detinut: - Da,la penitenciar, ieri."

Narcis are 17 ani si a fost inchis pentru furt. Regreta acum ce a facut, insa timpul nu mai poate fi dat inapoi. Asteapta cu nerabdare sa isi revada parintii, asta a ramas singura lui alinare.

"Reporter: - Ce ai sa faci de Pasti?
Narcis, detinut: - O sa vina parintii mei la mine si atat, n-avem ce sa facem aici la puscarie, stam ne uitam la televizor, ne mai scoate parintele la biserica."

Profesoara care i-a indrumat pe minori a fost multumita de munca copiilor.

Madalina Toma, profesor Cercul de Arta decorativa: "In momentul acesta sunt multumita de modul in care ei se descurca, desi pentru prima oara realizeaza icoane pe sticla , vad ca merge si chiar merge bine , sper sa se alature expozitiei noastre din galeriile noastre "Ion Neagoe" ."

La Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi sunt arestati preventiv 8 minori pentru furturi si talharii.Minorii vor avea o masa de Paste cu oua, cozonac, pasca si friptura de miel, iar duminica pot fi vizitati de familie.

Niciun comentariu: