luni, 7 aprilie 2008

Revista presei

Ziarul de Iasi(www.ziaruldeiasi.ro) "Judetul, spart in sapte" -
Liderii celor mai importante partide din Iasi s-au intalnit sambata trecuta in secret si au schitat impreuna harta viitaorelor colegii uninominale din judet. La aceste negocieri, au luat parte Gheorghe Nichita si Anghel Stanciu de la PSD, Dan Carlan si Petru Movila de la PD-L, respectiv Traian Dobre de la PNL. Potrivit legii votului uninominal, fiecare judet va fi impartit in colegii de vot, delimitate separat pentru Camera Deputatilor si Senat. Numarul colegiilor va fi egal cu numarul de mandate de senatori si deputati dintr-un anumit judet. Fiecare senator va reprezenta 160.000 de locuitori, iar fiecare deputat un numar de 70.000 de locuitori. Folosind algoritmul de reprezentare prin lege, rezulta ca Iasul isi va pastra actualul numar de parlamentari, respectiv 12 deputati si 5 senatori. Judetul va fi impartit in 12 colegii uninominale pentru Camera deputatilor si 5 colegii mai mari, pentru Senat. Cu o populatie de 320.000 de locuitori, minicipiului Iasi ii vor fi repartizati cel mai probabil 5 deputati di 2 senatori, ceilalti fiind alesi in colegiile de judet. Politicienii prezenti la intalnire spun, ca nici nu s-a pus nici un moment in discutie impartirea judetului in zone de influenta politica, fapt teoretic posibil conform noii legi.
"Lansare cu fast a candidatilor PNL" - PNL si-a lansat sambata la Sala Polivalenta candidatii pentru alegerile locale. La eveniment au venit peste trei mii de membri, printre care premierul Calin Popescu Tariceanu, Cristian Adomnitei, candidatul PNL la Primaria Iasi. Gazda evenimentului, deputatul Relu Fenechiu a dat startul campaniei liberale. Momentul cel mai asteptat al actiunii a fost urcarea pe scena a lui Cristian Adomnitei, care si-a indreptat sagetile spre administratia Nichita. La evenimentul de sambata a fost lansata oficial si candidatura lui Traian Dobre. pentru sefia Consiliului Judetean. "Primaria face caziere pentru taximetristi" - Taximetristii vor fi mai supravegheati de autoritati. Noilke prevederi legale intrate de curand in vigoare aduc ca noutate intocmirea unui cazier de coduita profesionala al acestora. Baza de date va fi mentinuta la nivelul Primariei si va contine detalii despre fiecare taximetrist cu atestat de municipiu. In general, cazierul de conduita profesionala al taximetristului va contine abateri de la relatia normala intre conducator si client. Abaterile grave mentionete in lege sunt nefolosirea aparatului de taxat, refuzul eliberarii unui bon fiscal, implicarea in actiuni cu caracter infractional sau antisocial si modificarea aparatului de taxat. Sefii Primariei sustin ca un taximetrist cu abateri grave nu va putea fi angajat la o firma de taxi.
Ziua de Iasi (www.ziuadeiasi.ro) "Mort in firma miliardarului Ionescu" - Dupa un an de anchete, procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi au rezolvat dosarul mortii unui angajat al omului de afaceri iesean Sorin Ionescu, patronul SC Instalatii Grup SRL Iasi. Sorin Ionescu a fost la un pas de a fi trimis in judecata pentru ucidere din culpa, insa a scapat de toate acuzatiile, fiind nevoit sa vina in fata instantei de judecata doar in calitate de martor. Cel care si-a asumat toate responsabilitatea pentru moartea lui Costache Cimpoi este subalternul lui Ionescu, respectiv directorul general al firmei, Razvan Sorin Didilescu. In prima faza a cercetarilor, a fost chemat la audieri si omul de afaceri Sorin Ionescu, insa acesta a scapat de orice fel de acuzatii. Razvan Sorin didilescu a fost trimis in judecata pentru comiterea infractiunilor de neluare a masurilor legale de securitate in munca si ucidere din culpa. Acesta a fost constrans de situatie sa-si asume intreaga vina. Costache Cimpoi, alaturi de un coleg,cara un dulap, care trebuia dus la etajul intai pe o rampa impropriu amanajata. Dupa ce a urcat sase trepte ale rampei cu spatele si cu dulapul in brate, Costache Cimpoi a cazut intr-un sant, murind cateva ore mai tarziu. "Albastrul ascuns" - Sambata, maestrul Sabin Balasa a fost condus pe ultimul drum. Ceremonia funerarra a inceput de dimineata, cand trupul neinsufletit al pictorului a fost deps in preaja operei din Sala Pasilo Pierduti a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza". Prezent la ceremonia funerara, primarul Gheorghe Nichita i-a acordat post-mortem artistului titlul de cetatean de onoare al Iasilor. Alaturi de familia indoliata a pictorului, au fost prezenti prieteni ai acestuia, profesori universitari, reprezentantii institutiilor publice din municipiu, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu si cel al Educatiei, Cristian Adomnitei. Pictorul a fost inmormanta la Cimitirul Eternitatea, pe Aleea Artistilor.
Flacara Iasului (http://flacarais.ro) "A inceput lupta pentru putere" - Campania electorala incepe in mod oficial pe 2 mai, dar partidele politice au demarat deja actiunile specifice. Sambata, Sala Sporturilor a devenit cel mai puternic centru loiberal din Iasi, aproximativ trei mii de membri si simpatizanti ai PNL, dintre care nu au lipsit prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, seful PNL, si ministrii Adrian Iorgulescu si Teodor Melescanu, participand la lansarea candidaturilor lui cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si a deputatului Traian Dobre in competitia pentru fotoliul de primar al municipiului Iasi, respectiv de presedinte al Consiliului Judetean. "Inca un pas spre ieftinirea gigacaloriei" - Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei a finalizat proiectul de Hotarare de Guvern conform caruia controalele de termoficare din tara vor primi bonusuri pentru fiecare MegaWatt produs in cogenerare. Astfel, incepand cu 2009, CET Iasi va beneficia de doua tipuri de bonusuri, pentru ca functioneaza ata pe combustibil gazos (CET I), dar si pe carbune (CET II Holboca). Fondurile pentru aceasta schema de sprijin vor veni insa tot de la consumatori, printr-o contributie lunara perceputa la plata energiei electrice. Expertii ANRE au propus bonusuri de pana la 100 de lei, care vor fi acordate incepand cu luna ianuarie 2009, si se vor aplica lunar timp de 11 ani. "Acest proiect va duce in final la reducerea noxelor emise de centrale, dar si la asigurarea cetatenilor cu preturi rezonabile la gigacalorie", a declarat Didi Melinte, directorul CET Iasi.
Evenimentul(www.evenimentul.ro) "Asfalt tango!" - In fiecare an primariile includ in bugete si sume pentru infrastructura rutiera, dar niciodata nu sunt bani pentru finalizarea lor. Un sondaj de opinie arata ca aproape 40 la suta dintre suceveni nu sunt multumiti de starea infrastructurii rutiere. Primarul Ion Lungu a punctat ca in bugetul acestui an au fost trecute 25 de milioane de lei pentru infrastructura. Campania de reabilitarea a starzilor si a trotuarelor a inceput deja. La Piatra-Neamt, nota de plata pentru asfaltarea strazilor si a parcarilor a fost calculata la 5,6 milioane de lei, iar la Botosani au ajuns la 18 milioane de lei. La Barlad, bugetul alocat acestor lucrari este de 7 milioane de lei, iar pentru reparatiile strazilor din Vaslui au fost alocate numai 2 milioane de lei. Primaria Iasi a inceput in 2007 un amplu program de modernizare a strazilor, toate lucrarile ajungand la 45 de milioane de lei. "Primul pas in reabilitarea unui transport metropolitan" - Impreuna cu municipalitatea, sefii RAPT cauta solutii astfel incat transportul local de persoane sa fie transformat intr-unul metropolitan, care sa lege Iasul de asezarile invecinate. Saptamana trecuta, cnsilierii locali au aprobat infiintarea unei asociatii care permite realizarea unui partenerait cu administratia din Ciurea, astfel incat RATP sa poata asigura transportul calatorilor pe aceasta ruta. "Am mai primit solicitari pentru infiintarea unor trasee care sa lege Iasul de Lunca Cetatuii, Barnova sau Holboca", a precizat Maricel Gherca, directorul RATP.
Jurnalul de est(www.jurnaluldeest.ro) "Garda financiara a intart cu barda in mafia evazionistilor" - Sectia ieseana a Garzii Financiare pare sa-si fi luat in serios rolul de adevarat institutie de control, conform datelor rezultate din primul trimestru al anului 2008. Comisarul sef, Mihai Bogdan Trandafirescu, a reusit sa ingenuncheze mafia evazionistilor. In primele trei luni ale anului, comisarii ieseni u luat la puricat activitatea a 938 de societati, dintre care 666 de agenti economici au primit sanctiuni drastice si amenzi contraventionale insumand 27 de miliarde de lei vechi. Valoarea amenzilor incasate a depasit suma de 17,5 miliarde de lei, iar cea a sumelor confiscate a ajuns la 80.000 de RON. Un numar de 19 firme care se ocupau de comertul cu bauturi si tigari au dosparut o perioada din peisajul economic. Garda Financiara Iasi a stabilit, in trimestrul intai al anului, ca prejudiciul adus statului de firmele evazioniste a depasit fabuloasa suma de 45 de miliarde de lei vechi.

Niciun comentariu: