luni, 28 aprilie 2008

Satul STANCA din judetul Neamt, un ‘catun’ izolat de civilatie

Trebuie sa urci si sa cobori dealuri abrupte, sa treci prin apa ca sa ajungi la cel mai apropiat magazin sau cabinet medical. Nu au o viata deloc usoara localnicii din satul Stanca, comuna Pipirig, judetul Neamt. Chiar daca viata este aspra cu ei , reusesc sa zambeasca.

Familia Bujor are 13 copii, cel mai mic are abia 2 anisori, iar cel mai mare e barbat in toata firea de acum, are 17 ani. Mihai, cel mai mare fecior nu a avut parte de copilarie, iar acum munceste cu ziua prin satele vecine. La varsta lui, alti copii sunt plimbati cu landoul si au o camera a lor plina de jucarii, Ionut nu este asa, poarta hainele rupte pe care le-au purtat si fratii lui si nu are nici o jucarie.

‘Viata a fost foarte apriga cu noi. Dimineata la ora 5 si jumatate imi trezesc copiii si ii trec prin apa ca sa ajunga la scoala, nici unul dintre ei nu au terminat 8 clase, dar ma lupt macar sa termine 4 clase, sa invete sa scrie si sa citeasca. La magazin mergem o data sau cel mult de doua ori pe saptamana, pana la chioscul din cel mai apropiat sat facem o ora pe putin. Urcam dealul ista, il coboram si tre sa mai trecem si apa, fara cizme nu te poti incumeta sa mergi la magazine.Haine nu am cumparat niciodata, ne imbracam cu ce ne dau oamenii de pomana. La doctorita am fost doar cand am nascut, nici ea nu poate sa ajunga la noi ca e greu drumul.’ ne povesteste Maria Bojor, mama celor 13 copii.

Marina Dinca are 22 de ani. La varsta aceasta, majoritatea tinerelor termina o facultate si se gandesc daca continua cu masterul sau isi cauta un loc de munca cat mai profitabil. La ea este altfel situatia, nu stie sa scrie si nici sa citeasca. Este casatorita inca de la 16 ani. A avut doua sarcini pana acum , dar le-a pierdut pentru ca nu a putut sa ajunga la medic. Era iarna si nu a putut urca dealul si nici sa treaca raul , a fost la un pas de moarte de doua ori.

‘Imi doream sa am si eu copii, dar nu am putut ajunge la doctor si era sa mor. Scoala nu am facut ca se ajunge greu pana la scoala din Pipirig. Nu am unde sa lucrez la noi in sat, mai muncesc cu ora prin satele vecine care sunt mai instrarite.’

Un tablou destul de trist. Primarul comunei Pipirig, Gheorghe Popa a incercat sa faca ceva ca sa mai castige cateva voturi in campanie, un pod peste raul pe care oamenii acestia il trec de ani buni de zile. Desi este primar de aproape patru ani, abia anul acesta a reusit sa faca o punte care nici nu s-a dovedit prea rezistenta.

‘Stanca este un sat uitat de lume, recunosc ca ajung foarte greu aici pentru ca drumul spre acest sat este destul de dificil. Nu se poate ajunge cu masina. Am incercat sa ii ajut cu puntea aceastea, dar nu a tinut prea mult timp. Probabil voi construi una mai rezistenta.’ a declarat Gheorghe Popa, primarul comunei Pipirig.

Pare greu de crezut, dar inca mai sunt in jurul nostru locuri private de civilizatie. Oameni care nu stiu sa scrie, sa citeasca, merg la medic o data la multi ani, umbla desculti si cu haine ‘rufoase’ care le acopera doar unele zone ale corpului. Cu toate acestea, fac parte dintr-o tara europeana.

Un comentariu:

DUŠKA ALŽBĚTA spunea...

Я настоятельно рекомендую услуги по ссуде мистера Педро любому человеку, нуждающемуся в финансовой помощи, и они будут держать вас в верхней части справочников для любых дальнейших потребностей. Еще раз благодарю вас и ваших сотрудников за безупречный сервис и обслуживание клиентов, поскольку это большой актив для вашей компании и приятный опыт для таких заемщиков, как я. желаю вам всего наилучшего в будущем. mr, pedro - лучший способ получить легкую ссуду, вот их электронная почта .. pedroloanss@gmail.com спасибо за помощь с ссудой еще раз в моем искреннем сердце я навсегда благодарный.