marți, 11 martie 2008

Cronica de film


“Restul e tacere”


“Restul in tacere” este un film baroc si vital, emotionant si burlesc in acelasi timp care incruciseaza numeroase destine. Amesteca realitatea si fictiunea, comedia si drama intr-o larga desfasurare simfonica. Filmul este inspirit din primul scurt-metraj din istoria cinematografiei romanesti “Independenta Romaniei”. Acesta mai exista si astazi in Arhivela Nationala de Filme.
Actiunea incepe in capitala Romaniei din anul 1911 cand nimeni nu dadea doi bani pe curiozitati tehnice.. Cu toate acestea, Grigore Ursache creeaza o productie cinematografica cu speranta ca va avea succes.
Grigore Ursache, zis “Grig” este unul dintre personajele centrale ale filmului. Un tanar arogant de 20 de ani, rasfatat si complexat in acelasi timp pentru ca este mic de statura. Insa cu ajutorul tatalui sau care este vedeta comica comica a Teatrului National, Grig devine autor de film intr-un moment in care notiunea de “film” abia incepe sa se defineasca.
Leon Negrescu, un alt personaj principal pozeaza in senior feudal, vizitat de deliluri mesianice. Barbatul crede cu incapatanare ca va deveni un protector al Culturii Romanesti. Talentul lui Grig si banii lui Leon vor crea o productie cinematografica, primul film de lung-metraj din Romania, o reconstituire gigantica a Razboiului de Independenta din 1877.
Este o poveste despre cucerirea independentei: cea istorica, cea financiara si chiar cea familiala. Grig si Leon duc fiecare propriul “razboi de independenta”, Leon impotriva marei companii europene “Gaumonde” , iar Grig impotriva autoritatii paterne. Este o poveste intre relatia dintre arta si bani si lupta dintre artist (Grig) si finantator ( Leon).
“Restul e tacere” este un film in regia lui Nae Caranfil si produs de Cristian Comeaga. Nae Caranfil a inceput sa lucreze la el in urma cu 20 de ani. Este cel mai scump film de dupa 1989 si s-au investit 2, 4 milioane de euro.
Roluri:
Marius Florea Vizane, in rolul lui Grig
Mirela Zeita, in rolul Emiliei
Valentin Popescu, in rolul lui Catargiu
Silviu Biris, in rolul lui Raoul
Vlad Zamfirescu, in rolul lui Nutzu
Florin Zamfirescu in rolul colonelului Gutza
Ovidiu Niculescu in rolul lui Leon
Gruia Sandu in rolul Iancu
Nicu Mihoc in rolul lui Anton
Patru Gavril in rolul unui cameraman
Samuel Tastet in rolul lui Duffin
Alexandru Hasnas in rolul Carol I
Cu participarea extraordinara a actitei Ioana Bulca in rolul “Aristizza”
Echipa:
Director de imagine – Marius Panduru
Muzica originala compusa si dirijata de - Laurent Couson
Costume – Doina Levintza
Decoruri – Calin Papura
Montaj – Dan Nanoveanu
Sunet – Gelu Costache
Florin Tabacaru
Brian Riordan
Machiaj – Dana Roseanu
Director productie – Carmen Pepelea
Irina Chirita
Coproducator – Alexander Etienne Hergan
Producatori asociati – Mircea Diaconu
Este o productie DOMINO FILM 2007 in asociere cu Avrig Group si Realitatea Media.

NAE CARANFIL s-a nascut in 1960 in Bucuresti. Este absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografie “I.L.Caragiale”, promotia 1984. Filmul sau de student “Frumos e in septembrie la Venetia” si castiga premii in tara si in strainatate. Dupa cativa ani in care exerseaza regia de teatru montand spectacole, pleaca la Bruxelles pentru a urma Programul Scenaristilor Europeni din cadrul Flemish European Media Institute si elaboreaza de-a lungul anului 1988, scenariul “Restul e tacere”. Intre 1989 si 1991scrie scanarii pentru casa de productie franceza “Compagnie des images”.
1992 – primul sau scurt-metraj “E pericoloso sporgersi”
1995 – “Asfalt Tango”
1998 – “Dolce far niente”
2002 – “Filantropica”, comedie neagra ce obtine Premiul Publicului la Festivalul International de Film de la Paris
Scenariul “Restul e tacere”a castigat de-a lungul timpului Marele Premiu pentru Scenariul la Festivalul International de Film la Paris 1995 si Premiul Doi in “Hartly& Merrill International Scriptwriting Competition”, Hollywood 1999. Filmul a fost prezentat in avanpremiera la Cluj in cadrul TIFF @007 si a inchis competitia oficiala la Locano in acest an.

Niciun comentariu: