miercuri, 7 mai 2008

Secara Raluca
Anul III, Jurnalistica, grupa III E


La gunoi cu dischetele!

Vremurile cand memoram pe dischete si fiecare calculator avea Floppy (A: ) au apus. Acum esti cam demodat si daca inscriptionezi pe un Cd cu un Cd Writer. Stick-ul detine suprematia pe piata dispozitivelor de stocare.
Acum cu greu mai gasesti de cumparat calculatoare cu Floppy sau fara intrare USB.
Dispozitivele de stocare masiva reprezinta spatiul in care sunt stocate datelenecesare. Stocarea masiva poate fi on-line, accesibila instantaneu prin comenzileCPU, sau off-line, cand sunt necesare interventii suplimentare. Pentru ca sistemul saaiba acces la informatie.Transferul datelor din sistemul de stocare masiva in memorie determina vitezade acces la informatiile stocate. La sistemele on-line uzuale, viteza de acces variazade la 0.01 la 1000 s la sistemele de banda.Capacitatea de stocare poate varia de la 150 KB pe o discheta cu o singuraparte, la mai multi GB la HDD.In prezent sunt utilizate mai multe variante de dispozitive de stocare masiva,clasificate dupa tehnologia si materialele folosite pentru stocare, dupa posibilitatea deschimbare a mediilor de stocare pentru cresterea capacitatii, pentru schimbul deinformatii sau din motive de securitate.Cea mai familiara metoda de impartire a sistemelor de stocare este in functie detipul dispozitivelor. Putem intalni discuri, dischete, HDD, FDD, cartele PC Card,discuri magneto-optice, CDROM, unitati de banda, DVD etc.Sistemele de stocare au patru caracteristici: capacitate, viteza, confort infolosire si cost. Se folosesc trei tehnologii de baza: magnetica, optica si memorii cusemiconductoare. Unitatile magneto-optice combina tehnologiile magnetica si optica.Sunt utilizate doua metode de acces la date: aleatoriu si secvential (doarbenzile magnetice).Majoritatea sistemelor de stocare folosesc medii de stocare sub formacartuselor interschimbabile.
Tipuri de tehnologii:
Tehnologia magneticaMediile de stocare magnetice au fost optiunea de baza a mediilor de stocare,datorita principalei proprietati a stocarii magnetice: nevolatilitatea. spre deosebire de sistemele de stocare bazate pe circuite semiconductoare, campurile magnetice nu au nevoie de o cantitate de energie pentru mentinerea starii curente.Principiul de functionare este simplu: materialele magnetizate sub influentaunui camp magnetic isi pastreza campul magnetic. acesta transforma anumiteamestecuri sau aliaje magnetice intr-un magnet permanent cu un camp magneticpropriu, capabil sa memoreze o stare.Elementul cheie al memoriei magnetice este permanenta, campurile magneticefiind statice si semipermanente. Folosind o forta corespunzatoare, magnetii pot fimodificati.Exista trei elemente chimice cu proprietati magnetice: fierul, nichelul sicobaltul.In sistemele de stocare magnetice, informatiile sunt fizic aranjate in ordineatransferarii seriale. Acest aranjament poate fi convertit direct intr-un aranjamenttemporar al datelor folosite in sistemele de transmisie seriale. Prin inregistrareamediului magnetic, particulele magnetice sunt aranjate dupa un modelcorespunzator informatiei stocate.Casetele audio si video inregistraza pe banda semnale analogice, in timp cecalculatoarele folosesc semnale digitale. La semnalele analogice, forta campuluimagnetic scris pe banda variaza in functie de semnalul inregistrat. Sistemele digitale folosesc un cod bazat pe modele de impulsuri de aceeasi intensitate.Sistemele digitale pot elimina zgomotele aparute in timpul copierii si potcorecta erorile minore aparute in semnale.Principalele caracteristici ale sistemelor magnetice sunt:- saturarea, nivelul maxim de generare a campului magnetic- coercivitatea, rezistenta campului magnetic la schimbare

Tehnologia magnetoopticaFoloseste un laser pentru imbunatatirea posibilitatilor de stocare ale mediilormagnetice. Se bazeaza pe mediile de stocare magnetice , partea optica fiind utilizataca asistenta a mediului magnetic. raza laser este puternic concentrata asupra loculuiunde macanismul magnetic trebuiesa scrie datele si pregateste mediul pentruinregistrare. Totodata este cea care citeste datele stocate magnetic pe disc. Sistemele opticeSe clasifica in trei categorii: read only CD, DVD, write once CDR sierasable - CDRW.

Niciun comentariu: