miercuri, 7 mai 2008

Secara Raluca
Anul III, Jurnalistica, Grupa III E


C:/ … MS-DOS-ul face parte din istorie

In clasele primare eram entuziasmati cand vedeam un calculator si mai ales cand aveam posibilitatea sa il butonam. Dar era foarte greu sa umblam pe un calculator, majoritatea aveau system de operare Ms-Dos, iar comenzile erau foarte dificile pentru un pitic care abia invata sa scrie de mana.
Cu toate ca aveam ore de TEHNOLOGIA INFORMATIE, nu imi amintesc sa fi retinut ceva inafara sa inched sis a deschid calculatorul si butoanele de pe tastatura. Am urmat si niste cursuri, dar in zadar…. De fapt, nu au fost chiar in zadar am descoperit jocuriler pe calculator. Mario si Volfied au fost jocurile copilariei mele. Cu timpul situatia s-a schimbat radical. Nu imi amintesc prea bine evolutia sistemelor de operare, cert este ca prin liceu cand am avut si eu calculatorul meu deja nu mai lucram in MS Dos, ci in Windows.
Microsoftul este o companie Americana, cea mai mare producatoare de software din lume. Firma are sediul in Redmond, Washington, SUA. A fost si va va continua sa fie o adevarata masina de produs sisteme de operare pentru calculatoarele personale si anume MS Windows. Aceasta firma a aparut in 1975 si a fost infiintata de Paul Allen si Bill Gates. Aceste doua persoane au mai avut idea infiintarii unei firme de acest gen cu 3 ani inainte sa infiinteze Microsoftul, nu au fost multumiti de rezultate si au renuntat. Acum Compania Microsoft Corporation este condusa de Steve Ballmer.
Microsoft Windows este numele unei familii de sisteme de operare create de Microsoft. Microsoft a introdus pentru prima dată Windows in noiembrie 1985 ca un supliment pentru MS-DOS pentru că interfeţele grafice erau din ce in ce mai des folosite. Microsoft Windows eventual a ajuns sa domine piata de PC-uri, intrecand Mac OS, care fusese introdus mai inainte. La conferinta lui IDC Directions din 2004, vicepresedintele IDC Avneesh Saxena a constatat ca Windows are aproximativ 90% din piata de sisteme de operare. Versiunea cea mai nouă a Windows este Windows Vista. Versiunea curentă de server Windows e Windows Server 2003. Succesorul lui Windows Server 2003, Windows Server 2008 a aparut, dar in general nu e valabil.
Versiunile vechi de Windows erau deseori considerate doar imbunatatite grafic, cel mai mare factor fiind ca erau MS-DOS in varianta grafica. Insa chiar si primele versiuni Windows 16 biti deja aveau multe functii de sistem, avand propriul format executabil si drivere (ceas, grafica, imprimanta, mouse, tastatura si sunet) pentru aplicatii. Spre deosebire de MS-DOS, Windows lasa utilizatorii sa execute aplicatii grafice multiple in acelasi timp, prin multitasking cooperativ. In sfarsit, Windows a implementat o schema virtuala de memorie pentru software elaborata il lasa sa ruleze aplicatii mai mari decat memoria valabilă: segmentele de cod si resursele erau aruncate cand memoria devenea mica, si segmentele de data mutate in memorie cand o aplicatie avea procesorul sub control, asteptand cererea utilizatorului. Versiunile Windows 16-biţi includ: Windows 1.0 (1985), Windows 2.0 (1987) si ruda sa apropiată, Windows/286.
Spre deosebire de MS-DOS, Windows permitea utilizatorului sa ruleze mai multe aplicatii grafice in acelasi timp, prin intermediul multitasking-ului cooperativ.
Versiunile pe 16 biti ale Windows cuprind Windows 1.0, Windows 2.x si ruda sa apropiata, Windows/286.
Windows/386 a introdus mod kernel de 32 de biti si un monitor al masinii virtuale. Pentru duratia sesiunii Windows, a creat una sau mai multe medii virtuale 8086 si a asigurat virtualizarea pentru placa video, tastatura, mouse-ul, ceasul de control si a interupt controller-ul in interiorul lor. Consecinta vazuta de utilizator a fost faptul ca multitaskingul putea fi realizat in ferestre separate, chiar daca aplicatiile grafice MS-DOS aveau nevoie de modul Full-Screen. De asemenea, aplicatiile Windows erau multi-task-ate cooperativ in interiorul unui mediu virtual 8086.
Prin sistemul Multilingual User Interface (Infterfaţă de utilizator multilingvă), ce permite separarea interfetei de lucru de elementele de programare, a fost lansată si prima versiune in ba romana de operare Microsoft Windows, anume pentru versiunea Windows XP. La americani, implementarea unei alte limbi decat engleza americana se numeste "localization" = adaptarea la o altă locatie a utilizatorului decat SUA. Interesul pentru varianta romanească a fost insa scazut, lucru care a determinat pe Microsoft România sa nu adapteze Windows Server 2003 la limba romana. Lipsa de popularitate s-ar putea datora si lipsei calitatii traducerilor, cat si suportului insuficient pentru caracterele romanesti (caracterele ş şi ţ erau generate incorect, folosind alte coduri Unicode si alta tipografie decat cele din standardele romanesti).
Sistemul de operare Windows a cucerit o foarte mare parte a pietii. Se estimeaza ca peste 85% din calculatoarele de tip Personal Computer (cele compatibile cu IBM PC şi având procesor de la Intel, sau compatibil cu Intel, ca de exemplu de la firma AMD) rulează Windows. Cu toate acestea, celelalte sisteme de operare precum Linux, Mac OS, FreeBSD, NetBSD, Solaris, HP-UX etc. au recuperat in ultimii ani o parte a pietei, reducand astfel monopolul aproape total al Microsoft, care în 1999 avea peste 95% cota de piata. Anumite grupuri, in special Novell, considera ca Windows Vista nu va determina pe utilizatori sa facă un upgrade, ci ei fie o să rămână la versiunea veche (tendinţă vizibila deja - un numar destul de mare de clienti au refuzat sa treaca de la Windows 2000 la XP), fie se vor orienta spre Linux. Aceasta tendinta de migrare dinspre Windows spre alte platforme poate fi considerata o reactie atat la securitatea insuficienta a sistemului de operare, cât şi la contradicţia între anunţurile Microsoft privitoare la cerintele marite ale versiunilor viitoare si, pe de alta parte, lipsa factica a acestor imbunatatiri radicale (momentan ele se limitează la o versiune noua de NTFS, o noua interfata grafică, o API imbunatatita si un sistem de management al utilizatorilor modificat).

A aparut si concurenta....

Competitia intre cele mai puternice companii de pe piata online ar putea duce, in cazul Microsoft-ului, la destramarea unui vis frumos si a unui model de business care a functionat impecabil de-a lungul anilor si a asigurat companiei pozitia de care se bucura in prezent. Totusi, amenintarea tot mai evidenta venita din partea mai tinerilor concurenti Salesforce.com Inc. si NetSuite Inc. ar putea impinge compania condusa de Bill Gates catre greseli care ar duce in final la un esec de rasunet. Acest risc ar putea deveni realitate chiar printr-o miscare pe care Microsoft o anunta zilele acestea. Compania urmeaza sa se orienteze in proportie tot mai mare catre lansarea de servicii online, diferite de oferta deja existenta. Astfel se subliniaza inca o data concurenta directa cu liderul incontestabil al serviciilor online, Google.

Niciun comentariu: